Yleinen

Elämäntapamuutos. Mitä sinulla on enemmän jos…?

pexels-photo-289586.jpeg
Photo by Pixabay on Pexels.com

Tämän kirjoittamiseen sain inspiraatiota motivaatiovalmentajalta, jonka valmennuksesta minun oli ilo ammentaa voimaa viime keväänä. Hän kehoitti minua useaan kertaan pohtimaan mitä minulla olisi enemmän jos joku asia muuttuisi.

Tarve muutokseen lähtee tyytymättömyydestä. Sinulla voi olla tunne, että jotain tarvitsee tehdä. Ehkä koet tyytymättömyyttä mutta et osaa oikein määritellä, mistä se johtuu. Muutoksen tarve voi olla jo mielessäsi, mutta et osaa ottaa askeleita eteenpäin. Muutoksen pahin vastustaja on pelko.

Voittaaksesi pelon, aloita miettimällä mitä sinulla on enemmän jos teet muutoksen? Pysähdy miettimään, saatko muutoksen jälkeen enemmän aikaa? Ehkä mielenrauhaa? Terveyttä? Hyvinvointia? Lepoa? Energiaa? Voimaa? Parempaa mieltä tai oloa? Tunnista syyt muuttumisen tarpeen takaa.

Mieti sitten mistä muut huomaavat, että olet tehnyt muutoksen. Miten se näkyy elämässäsi kuukauden, vuoden, viiden vuoden kuluttua? Entä jos et tee muutosta, miten se näkyy elämässäsi kuukauden, vuoden, viiden vuoden kuluttua?

Muutoksiin tarvitaan motivaatiota. Motivaatiota tarkastellaan usein sisäisen ja ulkoisen motivaation näkökulmista. Sisäisessä motivaatiossa motivaatio kumpuaa henkilöstä itsestään, yksilön toiminta on omaehtoista, ei ulkoisen palkkion ohjaamaa.  Sisäisessä motivaatiossa henkilöllä on pätevyyden ja kontrollin tunne sekä itsemääräämisoikeus, josta seuraa mielihyvä, kiinnostus ja tyytyväisyys. (Sisäinen motivaatio). Ulkoisessa motivaatiossa henkilön toiminta perustuu palkkioiden saamiseen ja motivaation lähde on jossain muualla kuin ihmisessä itsessään. Onnistuneessa elämäntapamuutoksessa vaaditaan sisäistä motivaatiota. Sen herättelemiseksi kannattaa keskittyä pohtimaan, mitä sinulla on enemmän jos muutos tapahtuu? Sisäinen motivaatio on muutoksen pysyvyyden kannalta välttämätön.  (Sisäinen ja ulkoinen motivaatio)

Motivoituasi itsesi voit miettiä, miten tavoitteeseesi pääset. Millaisia askeleita tarvitaan. Muutos on prosessi, joka etenee omassa tahdissaan. Joskus vaikein askel on se ensimmäinen.  Muutosta voi kuvata viisivaiheiseksi prosessiksi, jossa liikutaan eteenpäin suuntautuvan liikkeen ohella välillä myös taaksepäin. Nämä viisi vaihetta ovat: esiharkinta, harkinta, päätöksentekovaihe, toiminta ja ylläpito. Löydät lisää tietoa esimerkiksi seuraavan linkin kautta : transteoreettinen malli. Joskus toinen (ystävä, valmentaja, opettaja, puoliso) näkee asiat selvemmin, kun vastassa eivät ole muutoksen pahimmat esteet, muutosta haluavan sisäiset pelot, jotka saattavat kuormittaa muutoksen tekijän mieltä.

Kannusta itseäsi positiivisella sisäisellä puheella. Oletko koskaan ajatellut, että päässäsi on jatkuva sisäinen puhetulva. Puhut itsellesi sekä itsestäsi että muista. Ei ole samantekevää miten puhetta käyt. Negatiivinen sisäinen puhe nakertaa voimavarojamme samaan tapaan kuin oleskelu negatiivisesti puhuvan ihmisen seurassa. Ajattele itseäsi parhaana ystävänäsi. Miten kannustaisit ystävääsi muutoksessa?  Puhu itsellesi samalla tavalla. ”Silitä itsesi päätä tai kättä lempeäesti” ja anna kannustavia positiivisia sanoja. Lohduta itseäsi repsahduksissa, kannusta eteenpäin. Opettele lisäämään kauniita ja kannustavia sanoja sisäiseen puheeseesi pitkin päivää. Jos haluat lisää ajatuksia positiivisesta sisäisestä puheesta ja itsemyötätunnosta, lue kirja Neff, K. Itsemyötätunto – luovu itsesi soimaamisesta ja löydä itsevarmuutesi.

“Change is the law of life. And those who look only to the past or present are certain to miss the future”
~ John F. Kennedy

Jos sinusta tuntuu, että voisin auttaa sinua muutoksessasi, ota minuun yhteyttä.

Mitä sinulla olisi enemmän jos…?

You have only one life, make it your masterpiece!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s