Henkinen hyvinvointi, positiivinen psykologia

Vahvuus on jotain, jossa olet hyvä ja jota tykkäät tehdä

Mieti

Mitkä asiat antavat sinulle kaikista eniten energiaa?

Millaista on tekeminen, jota odotat kaikista eniten ja jonka parissa tunnet olevasi tehokkaimmillasi ja aidoimmillasi?

Millaisen tekemisen jälkeen sinulla on aidoin ja tyytyväisin olo?

Ajattele tulevaa viikkoasi ja siihen sisältyviä tapahtumia. Mitä teet, kun olet parhaimmillasi?

Kysy tuttaviltasi. Milloin olet parhaimmillasi?

Vastaukseksi sait vahvuuksiasi. Luonteenvahvuuksiasi käyttämällä olet parhaimmillasi. Vahvuus on ajatus-, tunne- tai käyttäytymismalli, jonka harjoittaminen innostaa, sitouttaa ja antaa energiaa. Vahvuuksien käyttäminen mahdollistaa optimaalisen suorituksen. Meistä vain joka kolmas tunnistaa vahvuutensa mutta ehkä vahvuuksiaan kannattaisi pohtia. Mitä enemmän käytät vahvuuksiasi, sitä vähemmän koet stressiä, ahdistusta, vihaa ja huolta. Käyttämällä vahvuuksiasi koet enemmän levollisuutta, energiaa, onnellisuutta, uuden oppimista, suorituskyvyn paranemista, itsehyväksyntää, minäpystyvyyttä, luovuutta, fyysistä kuntoa (pidämme parempaa huolta itsestämme).  Vahvuuksien käyttäminen luo sinulle aidon ja hyvän olon.

man with fireworks
Photo by Rakicevic Nenad on Pexels.com

Vahvistaisiko heikkouksia vai vahvuuksia?

Mitä mieltä olet, kannattaako keskittyä heikkouksien vahvistamiseen vai vahvuuksien vahvistamiseen? 61% ihmisistä uskoo heikkouksien vahvistamisen olevan tehokkaampi keino kehittyä.  He taitavat kuitenkin olla väärässä. On totta, että noin 8000-10 000 tuntia harjoittelemalla voit kehittää heikkoudestasi vahvuuden. Kannattaako todella yrittää? Entäpä jos käyttäisitkin vahvuuksiasi ja keskittyisit kehittämään niitä? Voisitko muotoilla käsillä olevan tehtävän tekemistä siten, että pääsetkin käyttämään vahvuuksiasi heikkouksien sijaan? Voisiko esimerkiksi töissä olla sellaisia tiimejä, joissa vahvuudet olisivat tunnistettuja ja tiimistä löytyisi eri vahvuuksien edustajia. Mitä jos ryhmätyö perustuisikin vahvuustiimeihin?

Olemme kuin kasvi. Toki kasvun kannalta on tärkeää kitkeä rikkaruohot ympäriltä ja karsia villiversot pois. Ehkä olisi kuitenkin tärkeämpää kasvun ja kukoistuksen kannalta on ravita ja nesteyttää vartta ja lehtiä, jotta runkomme voisi kasvaa ja pääsisimme nauttimaan auringosta ja valon voimasta. Puhkeaisimme kukkaan. (Tämä ajatus on lainattu Positive psychology pratitioner-koulutuksesta, jota parhaillaan käyn).

Miten tunnistat vahvuutesi?

Negatiivisen vinouman vuoksi huomaamme omat heikkoutemme helpommin kuin vahvuutemme. Huomauttelemme siis itsellemme heikkouksistamme, mutta kehummeko vahvuuksiemme kautta tapahtuvaa tekemistä? Kulttuurimme ei kannusta vahvuuksien bongailuun. Meillä ei ole vahvuuksille sanavarastoakaan.

Voit tunnistaa vahvuuksiasi vastaamalla alussa esitettyihin kysymyksiin uudestaan nyt, kun olet lukenut tämän tekstin.  Positiivisessa psykologiassa on luotu vahvuuksille sanasto. Sanasto luotiin kymmenien psykologien työnä tutkimalla valtava määrän eri kulttuureista peräisin olevaa hyvin monenlaista aineistoa. Nämä nimetyt 24 vahvuutta  ovat maailmanlaajuisia, mitattavia, kehitettäviä.  Käytä siis hyväksesi alta löytyvää vahvuussanastoa. Mitkä ovat viisi ydinvahvuuttasi?

Vahvuuksiasi käytät siis tehdessäsi jotain, jolloin tunnet olevasi tehokkaimmillasi ja jonka jälkeen sinulla on aidoin ja tyytyväisin olo.

Vahvuussanasto:

Luovuus, uteliaisuus, oppimisen ilo, avarakatseisuus, näkökulmanottokyky, rehellisyys, urheus, sinnikkyys, innokkuus, ystävällisyys, rakkaus, sosiaalinen älykkyys, anteeksiantavaisuus, nöyryys, harkitsevaisuus, itsesäätelykyky, reiluus, johtajuus, ryhmätyö, kauneuden ja erinomaisuuden arvostus, kiitollisuus, toiveikkuus, huumori, henkisyys

Älä piilottele kykykäsi, niillä on tarkoituksensa. Mitä merkitystä olisi aurinkokellolla varjossa?

Benjamin Franklin

You have only one life, make it your masterpiece!

 

 

1 vastaus artikkeliin “Vahvuus on jotain, jossa olet hyvä ja jota tykkäät tehdä”

  1. Päivitysilmoitus: Vahvuudet ja hyveet – Movedum

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s