Fyysinen hyvinvointi, Ravitsemus

Pieniä ruokavaliomuutoksia

Tammikuu on ollut elämäntapamuutosten aikaa. Uuden vuoden lupauksia lunastetaan ja kuntosaleilla on saanut muutaman viikon ajan jonottaa laitteisiin.

Tästä huolimatta suuret muutokset ja elämäntaparemontti päättyvät muutaman viikon kuluttua.  Ruuhka saleilla helpottaa.

Miksi?

Ihminen ei pysty tekemään tai ylläpitämään (liian) suuria muutoksia kovin kauaa. Tahdonvoima on ”ehtyvä” luonnonvara. Pystymme sinnittelemään muutaman viikon epämukavuusalueella tahdonvoiman ansioista mutta sitten palaammekin pikku hiljaa entiseen. Näin ei synny pysyviä muutoksia.

Jos muutoskohteena on ruokavalio, kannattaa lähteä liikkeelle pienillä muutoksilla. Kaalikeittodieetit tai muut ankarat energian voimakkaaseen rajoittamiseen perustuvat dieetit ovat tuhoon tuomittuja. Oikeastaan koko sana dieetti tai laihdutuskuuri on typerä. Jos tarkoituksena on saada pysyvämpää muutosta aikaan, täytyy kuuri unohtaa. Tavoista kun pitäisi tulla pysyviä eikä kuukauden mittaisia kärsimyspuristuksia. Muutosten pitäisi olla sellaisia, että pystyt kärvistelemättä noudattamaan niitä pitkään, ehkä loppuelämäsi.

Ruokavaliomuutosten ollessa kyseessä, voisit ihan ensiksi voit pitää ruokapäiväkirjaa muutaman vuorokauden ajan. Ruokapäiväkirja on vähän työläs, mutta yllättävän paljastava työväline. Ole rehellinen ja tunnollinen. Älä huijaa itseäsi kaunistelemalla asioista.

Analysoidessasi ruokapäiväkirjaasi tutki seuraavaa:

  1. Ruokarytmi: miten usein syöt, tuleeko välillä liian nälkä?
  2. Puoli kiloa päivässä: paljonko saat kasviksia, marjoja ja hedelmiä? Nämä ovat vesi- ja kuitupitoisia (ja tietysti sisältävät paljon suojaravintoaineita), joten ne tuovat kylläisyyden tunnetta ilman kaloreja.
  3. Annoskoko: pysyykö annoskoko kohtuullisena ja toisaalta ovatko aamupala ja lounas tarpeeksi suuria? Jos eivät, kostautuu aamupäivällä kerätty energiavaje iltasyömisenä. Tällöin tulee helposti syötyä kokonaisuudessaan liikaa.
  4. Syö tarpeeksi: Tämä viittaa kohtaan 1 ja kohtaan 3.
  5. Nauti syömisestä: Syömisen tulee olla mukavaa, ei kalorien laskemista. Kata kauniisti, syö värikästä ruokaa.
  6. Syö rauhassa ja tarpeeksi hitaasti: kylläisyyssignaalit ruuansulatuselimistöstä aivoihin kulkevat noin 15 minuutissa. Anna aivoille aikaa ymmärtää, että olet täynnä.
  7. Kun olet tarkastanut kaikki edelliset kohdat, tee pieniä muutoksia. Vähennä kaloripitoisten elintarvikkeiden määrää ja korvaa ne terveellisemmillä vaihtoehdoilla, lisää kasviksia, nauti proteiineja joka aterialla, syö 3-4 tunnin välein (huolehdi, että sinulla on saatavillasi terveellinen välipala).

 

Haluatko kuulla lisää?

Ota yhteyttä

 

You have only one life, make it your masterpiece!

 

Kuva pexels.com

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s