Henkinen hyvinvointi

Kuristava kiire

Viime syksynä tuntui, että en kestä enää. Olin sanonnan mukaisesti polttanut kynttilää molemmista päistä. Kiireen tuntu kasvoi ja kasvoi. Oireet tuntuivat sekä fyysisesti että psyykkisesti. Päivällä minusta tuntui, että juoksin koko ajan. Yritin saada asioita tehtyä. Kun yritin rentoutua, jäytivät tekemättömät asiat mielessäni. Illalla oli vaikea nukahtaa, mieleeni pulpahteli koko ajan jotain tekemätöntä tai muuten häiritsevää. Kirjasin näitä pulpahtelevia ajatuksia pitkin yötä keltaiselle lapulle. Aamulla nappasin lapun mukaani. Lappuvihko yöpöydälläni oheni ja oheni. Harmitti, että ystäviä ei ehtinyt tavata. Toisaalta jos ehdotti tapaamista, oli vastaus usein että ”en valitettavasti ehdi, kun on sitä ja sitä ja sitä”, ”ruuhkavuodet heh heh”. Olemme kaikki tässä samassa liemessä. Kiire on todellista mutta onko se pakollista? Mistä se johtuu? Miksi kiire hyväksytään (teko)syyksi ihan mihin tahansa? Lopulta itselleni tuli stoppi. Päätin, että jotain on tehtävä. En jaksa enää antaa kiireen tai kiireen tunnun määritellä elämääni. En halua juosta paikasta toiseen toteuttamassa yöllä listaan kirjoittamiani (ihan tärkeitä kyllä) asioita.

Tein aika ison pysähdyksen ja jäin hetkeksi opintovapaalle. Onnekseni työni ja työnantajani tämän sallivat.

close up of apple on top of books
Photo by Pixabay on Pexels.com

Nyt käytän aikaani opiskeluun ja rauhoittumiseen. Ikuisena opiskelijana tämä tällainen itseen satsattu aika tuntuu todella hyvältä, saanhan paljon iloa ihan opiskelusta itsestään. Yritän rauhoittua, pysähtyä hetkeen ja hengitellä. En kirjoita listoja yöllä. Voin pohdiskella rauhassa mistä kiireen tuntu johtuu ja miten sitä voisin ehkäistä tulevaisuudessa. Downshiftaaminen on muotia, mutta pystyisikö elämäänsä jotenkin muuten ja vähän vähemmän dramaattisesti muuttamalla poistamaan myös kiireen tuntua?

Mistä ihmeestä kiire johtuu? Onko kiire huonoa ajanhallintaa? Joissain tapauksissa vastaus luultavasti on kyllä. Jos asiat tuntuvat kaatuvan päälle ja sählää vähän siellä sun täällä, ei missään tule valmista. Kiireinen ihminen ei ole tehokas, itse asiassa mitä kiireisempi ihminen on, sitä vähemmän hän saa aikaiseksi. Anna Perho sanoo kirjassaan Antisäätäjä, kiireen johtuvan jäsentelemättömästä puuhastelusta. Hän kehoittaa suunnittelemaan ajankäyttöään ja keskittymään kunnolla siihen mitä kullakin hetkellä tekee. Multitaskaaminen ei kannata. Silloin homma menee puuhasteluksi eikä valmista tule. Itse huomaan, että mitä stressaantuneempi olen sitä enemmän puuhastelen enkä saa asioita päätökseen ja taas on…kiire. Toisin sanoen mitä enemmän koen kiirettä, sitä enemmän sitä itselleni aiheutan. Kummallista. Minusta tuntuu, että nykymaailmassa kiire on myös mitä loistavin tekosyy mihin tahansa. Ja kun ympärillä olevat ihmiset kertovat kiireistään, alamme itsekin tuntea kiireen tunnetta. Peilisolumme aivoissa peilaavat toisen sanoja ja tunteita. Ehkä meidän pitäisi kaikkien kieltää itseämme vastaamasta mitä kuuluu-kysymykseen sanoen: ”Ihan hyvää mutta on kyllä kauhea kiire, kun…”.

Mistä tämä kaikki tuli mieleeni nyt? Olin äsken ruokakaupassa ja auto oli parkkihallissa. Tulin ostoksineni takaisin autolle ja tajusin, että auto on kovin kaukana kärryparkista. Entinen kiireinen minäni alkoi katsella ostoksiani sillä silmällä, että saisinkohan lastattua kaiken olkapäideni varaan ja jätettyä kärryt parkkiin. Säästyisi aikaa, kun ei tarvitsisi hallissa kuljeskella edestakaisin. Silloin uusi minäni tajusi huomauttaa, että ei minulla ole kiire. Voin viedä ostokset kärryllä autolle ja sitten kävellä kärryparkkiin. Kävelinkin sitten oikein hitaasti. Puhdistin vähän autoakin sulavasta lumesta.

You have only one life, make it your masterpiece!

Lähteet

Antisäätäjä, fiksun ajankäyttäjän opas. Anna Perho. Otava.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s