positiivinen psykologia

Kuuntelemisen (ja vastaamisen) taito

Kuunteleminen ja vastaaminen eivät ole niin helppoja asioita kuin nopeasti ajatellen luulisi. Ihmisen syvimpiä tarpeita on arvostuksen tarve. Kuunteleminen ja vastaaminen ovat keinoja osoittaa arvostusta ja toisaalta tuntea itsensä arvostetuksi.

Kuunteleminen

Positive Psychology Practitioner-koulutuksessa käsittelimme ihmissuhteiden osa-alueessa kuuntelemista.  Kuunteleminen on taito, jonka haluaisin oppia. En varmastikaan aina ole paras kuuntelija. Oletko sinä hyvä kuuntelija? Pystytkö kuunnellessasi keskittymään toiseen arvostelematta, arvioimatta, tuputtamatta ratkaisuja tai pohtimatta omia ongelmiasi? Tiedät varmaan tyypin, joka kuunnellessaan alkaakin kertoa omaa tarinaansa. Vähän parempaa, hurjempaa, kurjempaa tai hauskempaa. Kuuntelemisessa pitäisi antaa tilaa kertojalle ja kuuntelijan tulisi unohtaa itsensä hetkeksi. Omia mielipiteitään ei tarvitse koko ajan miettiä. Joskus voi olla vaikeaa kuunnella keskeyttämättä ja puuttumatta. Tarvitaan läsnäolon taitoja. Yksi keino kuunteluun on aktiivinen kuuntelu.

Aktiivinen kuuntelu on arvostavaa. Aktiivisessa kuuntelussa ei tuomita eikä anneta ohjeita. Aktiivisessa kuuntelussa ollaan läsnä ja tarkkaavaisia puhujan viestiä kohtaan.  Aktiivisessa kuuntelussa ei keskeytetä. Aktiivista kuuntelua voit vahvistaa toistamalla toisen sanoja omin sanoin ja kysymällä arvostavia kysymyksiä.  Paremmaksi kuuntelijaksi voi oppia.

Vastaaminen

Entäpä vastaaminen sitten. Tutkimusten mukaan erilaisia vastaustyylejä on neljä ja oikeastaan vain yksi näistä on hyvä: aktiivinen ja rakentava. Kirjoitin tyylien alle myös esimerkkitapauksen. Esimerkki voisi olla seuraavanlainen. Lapsesi tuo kotiin kuvaamataidossa tekemänsä työn. Voit reagoida (vastata) siihen monella tavalla.

 • aktiivinen ja rakentava
  • aito, innostunut ja kannustava vastaus
  • ”hieno työ, oletpa ollut luova. Oliko työ vaikea tehdä? Oliko värien valitseminen helppoa?”
 • passiivinen ja rakentava
  • vähätelty kannustus, matala energiataso
  • ”kiva työ. Hyvä.”
 • aktiivinen ja tuhoisa
  • huomauttaa negatiivisista puolista, varastaa keskustelun ja vähättelee
  • ”tässä työssä on kummalliset väriyhdistelmät ja perspektiivi vääränlainen.”
 • passiivinen ja tuhoisa
  • sivuuttaa koko asian, vaikuttaa välinpitämättömältä
  • ”et sano mitään lapsen työstä vaan kerrot omasta päivästäsi tai muistelet omia kuvaamataidon töitäsi.”

Voisitko harjoitella tänään aktiivista arvostavaa kuuntelemista sekä aktiivista ja rakentavaa vastaamista?

You have only one life, make it your masterpiece!

Kuva pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s