Fyysinen hyvinvointi

Kestävyyskuntoa kohottamassa

Fyysistä kuntoa tarkastellaan usein kahdesta näkövinkkelistä. Puhutaan kestävyyskunnosta ja lihaskunnosta. Molemmat ovat tärkeitä ja molemmat vaativat ylläpitoa ja kehittämistä.

Kestävyyskunnosta puhuttaessa täytyy ajatella sydämen sykettä. Syke kertoo liikunnan tehosta. Matalalla sykkeellä jaksamme liikkua pitkään. Liikunnan tehon kasvaessa eteen tulee kynnyksiä (aerobinen kynnys ja anaerobinen kynnys), joita käytetään merkkipaaluina liikunnan tehoalueita määritettäessä.

Ihan aluksi on määritettävä oma maksimisyke. Sen voit helposti (ja karkeasti) laskea kaavalla 220-oma ikäsi. Tämän maksimisykkeen avulla määritetään sitten liikunnan tehoalueet.

PERUSKESTÄVYYSHARJOITTELU

Nyt liikutaan sykealueella, joka on 60-70% maksimisykkeestäsi. Tällaista liikuntaa tarvitset paljon. Itse asiassa 80% kestävyysliikunnasta tulisi tapahtua tällä tasolla.  Matalatehoinen liikunta on miellyttävää ja sen avulla luot kestävyyskuntopohjaa. Painonpudottamiseen tällainen liikunta on erinomaista, sillä jaksat tehdä tätä pitkään. Peruskestävyysalueella lihasten verisuonitus paranee ja näin lihakset saavat enemmän happea.  Vammautumisriski on pieni ja vaikutukset sydän- ja verisuoniterveyteen merkittäviä. Hyvä esimerkki peruskestävyysliikunnasta on reipas kävely, jossa sinulle tulee pieni hiki mutta pystyt edelleen puhumaan.

VAUHTIKESTÄVYYSHARJOITTELU

Nyt olet sykealueella 70-85% maksimisykkeestäsi. Liikunta on edelleen aerobista mutta selvästi kovatehoisempaa. Mitä kovemmaksi teho tulee, sitä enemmän lihaksiin alkaa kertyä niitä väsyttävää maitohappoa. Hyviä esimerkkejä vauhtikestävyysliikunnasta ovat vauhdikas hölkkä, juoksu ja spinning.

MAKSIMIKESTÄVYYSHARJOITTELU

Sykealue on korkea, 85-100% maksimisykkeestä. Nyt tehdään yksittäisiä kovia vetoja esimerkiksi juoksemalla mäki ylös tai pieni matka ”täysillä”. Tämä on kilpaurheilijoiden aluetta, jolla peruskuntoilija voi kuitenkin välillä vierailla.

Liiku paljon peruskestävyysalueella!

Huomaa, että peruskestävyysalueellakin liikkuessa kuitenkin liikut, et esimerkiksi maleksi ikkunaostoksilla. Liian hitaasti liikkuminen on myös mahdollista… Sykemittari auttaa hahmottamaan kestävyysliikunnan alueet ja opit pikku hiljaa tuntemaan kehossasi millä aluella olet menossa.

 

You have only one life, make it your masterpiece!

1 vastaus artikkeliin “Kestävyyskuntoa kohottamassa”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s