Henkinen hyvinvointi, positiivinen psykologia

Tee arvojesi mukaisia tekoja

Mikä sinulle on elämässä tärkeää?

Oletko miettinyt arvojasi koskaan tarkemmin. Oikein pysähtymällä ja kynän ja paperin kanssa? Arvojen mukaan eläminen ja toimiminen on yksi keskeisistä merkityksen kokemuksen osa-alueista. Suomen mielenterveysseuran mukaan (https://www.mielenterveysseura.fi/fi ) arvot ovat uskomuksia ja käsityksiä arvokkaista, hyvinä ja tärkeinä pidetyistä asioista ja keskeinen osa minäkuvaa. Arvot  suuntaavat kohti omannäköistä elämää. Niiden tunnistaminen ja kuunteleminen auttaa voimaan hyvin.

Mitkä sinun arvosi ovat?

Voit lähteä pohtimaan arvojasi näiden apukysymysten avulla: Mihin käytä aikaasi? Miten kasvatat lapsiasi? Mihin uskot? Mitä perinteitä viet eteenpäin? Mitä ilman et voisi olla?

Valitse alla olevasta listasta viisi tärkeintä arvoasi.  Valittuasi laita ne järjestykseen. Mieti sitten, miten arvot toteutuvat elämässäsi ja miten voisit niitä toteuttaa. Jos arvo ei toteudu, mistä se johtuu? Onko kysymyksessä ajankäyttöön liittyvä ongelma vai etkö esimerkiksi työssä pysty toimimaan arvojesi mukaan?

 

Näyttökuva 2019-3-11 kello 11.27.18

Kuva Joyllan Positive Psychology Practitioner-koulutuksen materiaaleista.

 

Arvot ovat suuntaviittoja

Arvot toimivat sinulle suuntaviittoina siitä, mitä kohti olet elämässäsi matkalla. Arvot ovat laajoja pitkän aikavälin kompassisuuntia. Arvojen määritteleminen ei ole helppoa ja joudut ehkä tekemään selkiyttävää ajattelua useampaankin kertaan. Arvot myös muuttuvat elämän aikana elämäntilanteiden mukaan.

Hyvää sinulle

Arvojen kirkastamisen jälkeen osaat käyttää enemmän aikaa sellaisiin asioihin, joista sinulle on hyviä seurauksia. Ei tarvitse sitten myöhemmin huomata, ettet ole tehnyt asioita, joita olisit halunnut tai jotka olivat itselle tärkeitä. Arvojen kirkastamisen seurauksena saatat ehkä ymmärtää, mihin sinun tulisi aikaasi käyttää tai millaisia muutoksia sinun on tehtävä voidaksesi hyvin.

Arvot tulevat konkreettiseksi toiminnassa. Toimiminen omia arvoja vastaan on raskasta ja kuormittavaa. Jos omat arvot ovat tiedostamattomia, on niitä hankala toteuttaa ja toiminta saattaa olla arvojen kanssa ristiriitaista ja aiheuttaa selittämätöntä pahaa oloa. Arvojen pohdinta voi siis lisätä hyvinvointia ja kirkastaa elämän suuntaa.

Ei kuulosta huonolta myyntipuheelta!

 

You have only one life, make it your masterpiece!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s