Fyysinen hyvinvointi

Kiihdytyskone

Voi voi, eilen illalla tein sen…taas. Sen, jota ei saisi illalla tehdä. Tarkastin sähköpostini vielä viimeiseksi. Olin odottanut erästä sähköpostiviestiä ja kas, illalla se oli tullut. Tietysti luin sen HETI ja juuri ennen nukkumaanmenoa. Viesti oli positiivinen ja hyvällä tavalla jännittävä. Elimistöni oli jo rauhoittunut yöpuulle mutta nyt sympaattinen hermosto laittoikin kaasun täysille. Adrenaliinia erittyi lisämunuaiskuoresta. Adrenaliini levisi verenkierron mukana aiheuttamaan seurauksiaan. Niinhän siinä sitten kävi, että vielä puoli kahdeltakin yritin syvähengitellä itseäni rauhalliseen tilaan ja olla hermostumatta. Asiaa ei auttanut ollenkaan kova treeni, jonka olin tehnyt ja joka tuntui lihaksissani edelleen. Yksi yö ei maailmaa kaada mutta useampi alkaa jo vaikuttaa suorituskykyyn. Tänään en aio tehdä mitään jännittävää enää iltaseitsemän jälkeen.

Tiesitkö muuten, että aikuisen unisykli kestää 90 minuuttia?

Minä valvoin kiihdyksissäni läpi kaksi unisykliä. Sen jälkeen nukahdin. Uni kulkee siis noin 90 minuutin kierroissa. Siinä ajassa käymme läpi unisyklin 4 vaihetta, joilla on kaikilla eri tarkoitus. Unisyklin vaihtuessa olemme torkkeessa, joka on hyvin kevyttä unta. Torke on se hetki illalla, kun olet unen ja valveen rajamailla. Kuulet vielä ääniä, ajatukset vaeltavat mutta olet matkalla kohti unisyklin ensimmäistä vaihetta. Yöllä saatamme havahtua tässä vaiheessa. Jos sinua siis väsyttää klo 22, mene silloin nukkumaan. Kun tunnet väsymyksen, on unisyklin alku lähellä.  Nukahtaessasi alkaa 90 minuutin kierto. Jos et mene nukkumaan siihen aikaan, kun olet kaikista väsynein ja nukahda kohtuullisen nopeasti, seuraava nukahtamiselle otollinen hetki on sitten vasta 90 minuutin kuluttua. Ehkä olet huomannutkin tämän. Olet valvonut iltaa, tuntenut väsymystä, mutta et ole mennyt nukkumaan. Ja kas, olet yhtäkkiä jälleen piristynyt. Otollisin aika meni siis ohi ja seuraavan kerran sinua väsyttääkin sitten puolentoista tunnin kuluttua. Aika jännää. 

Nuku hyvin tänä yönä!

You have only one life, make it your masterpiece!

Avainsanat:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s