Henkinen hyvinvointi, positiivinen psykologia

Löytyykö kriitikkosi pääsi sisältä?

Olen huomannut, että joskus omat ajatukset toimivat suurimpina rajoitteina asioiden toteuttamiselle tai edes niistä haaveilemiselle. Ainakin itse olen käyttänyt paljon aikaa ja energiaa sen pohtimiseen, voiko tietyllä tavalla tehdä asioita tai voiko tietyllä tavalla elää. Ja entäpä mitä muut ajattelevat? Mitä he puhuvat? Sisäinen kriitikkoni on jaksanut muistutella, siitä miten ”kuuluu” toimia. Sisäinen kriitikkosi on se puhe, jota mielesi jatkuvasti tuottaa. Se tulkitsee tapahtumia ja kirjoittaa niistä tarinaa. Sisäinen kriitikko on voinut vaikuttaa myös sinun tarinaasi eli siihen, mitä kerrot itsestäsi, kyvyistäsi ja elämästäsi itsellesi ja muille. https://movedum.fi/2019/04/17/resilienssi-ja-mielen-tarinat/

Vasta kun tulee itse tietoiseksi tästä kriitikosta ja sen puheesta voi siitä yrittää vapautua. Meidän potentiaaliamme rajoittaa valtavasti sisäinen negatiivinen puheemme ja sosiaalinen vertailu eli vertailu muihin. Sosiaalinen vertailu painaa myös mielialaa alaspäin.

Teepä tämä harjoitus:

 • Mieti elämässäsi jokin osa-alue, josta kertomasti tarina kaventaa mahdollisuuksiasi tai estää sinua käyttämästä koko potentiaaliasi
  • otetaan ihan kevyt esimerkki…tämä voi olla tarinasi, mutta voi tarinasi olla jotain paljon muutakin: ”Olen kömpelö ja huono liikkuja. En voi mennä ryhmäliikuntatunnille vaikka haluaisin.”
 • Millaista tarinaa kerrot itsellesi tuosta osa-alueesta tai kyvyistäsi sillä osa-alueella? Kirjaa tämä uskomus paperille.
  • ”Jo alakoulun opettajani huomautti minulle tästä. Myös kotona naureskeltiin. Olen myös ylipainoinen. En voi liikkua, muut nauravat minulle.
 • Kirjoita sitten tarinasi uudestaan pohtien mitä keinoja sinulla olisi tehdä päinvastoin kuin tarinasi sinulta edellyttää. Kirjaa ainakin kolme ajatusta toisin tekemisestä.
  • Voin liikkua ja osallistua. Kukaan ei naura minulle. Alakoulun opettajani teki väärin huomautellessaan kömpelyydestäni. Hänen olisi pitänyt ennemminkin auttaa minua.
  • On rohkeaa lähteä kokeilemaan uutta. Minä onnistun.
  • Minulla on oikeus ja rohkeutta toteuttaa haluamiani asioita. Ilmoittaudun ryhmäliikuntatunnille ja huomaan, että siellä on paljon ihmisiä ihan samassa tilanteessa.
 • Miltä nämä vaihtoehdot näyttävät. Voisitko tarttua niistä johonkin?

(harjoitus on mukaeltu positiivisen psykologian opiskelumateriaaleista sekä Anne Karilahden kirjasta Vapaaksi).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s