Henkinen hyvinvointi, positiivinen psykologia

Lopeta vertailu, miksi sosiaalinen vertailu ei ole hyväksi sinulle

Sosiaalinen vertailu tarkoittaa itsensä vertaamista muihin. Se saattaa näkyä kateutena ja tunteena, että et ole tarpeeksi hyvä tai että toisella on kaikki paljon paremmin. Sosiaalinen vertailu on raskasta ja syö sinulta energiaa.

Vertailla voi ihan mitä vaan. Ulkonäköä. ruuanlaittotaitoa, menestystä, uraa, lauluääntä, liikunnallisuutta…Some lisää vertailua antamalla kiiltokuvamaisine kuvineen valheellisen vertailupohjan. Siloitellut kuvat ja päivitykset onnistumisista saattavat luoda sinulle tunteen, että muilla menee paljon paremmin. Harva meistä kuitenkaan haluaa jakaa somessa päivänsä kurjimpia hetkiä. Vertailuun ei toki aina tarvita someakaan. Vertailukohtia löytyy ihan joka paikasta.

Täytyy aina muistaa, että jokaisella on oma tarinansa ja oma taakkansa kannettavanaan. Näet luultavasti ainoastaan jäävuoren huipun. Kadehtimasi henkilö kohtaa yhtä lailla vastoinkäymisiä elämässään.

Miksi käyttäisit energiaasi toisen elämän tai saavutusten kadehtimiseen ja pohtimiseen sen sijaan, että keskittyisit tekemään omasta elämästäsi mahdollisimman hyvää?

Seuraavan kerran kun kateus iskee ja alat vertailla itseäsi, yritä kääntää ajatuksesi itseesi. Tutki omaa tunnettasi sen sijaan, että käyttäisit energiaasi kateuteen. Käytä tunnetta mahdollisuutena kehittyä ja tutkia sitä, mihin suuntaan haluat elämässäsi edetä.

Mieti:

  • Miksi vertaat itseäsi toiseen tässä tilanteessa?
  • Miksi tilanne aiheuttaa sinulle riittämättömyyden tunnetta?
  • Mitä voit oppia tältä toiselta henkilöltä? Älä vertaa, vaan opi.
  • Miten alat toimia niin, että saavutat itse saman? Käytä tunnetta inspiraation lähteenä. Muuta ajattelutapaasi! Mielelläsi on valtava voima.
  • Keskity itsessäsi oleviin hyviin asioihin. Tartu positiivisiin ajatuksiin. Harjoita kiitollisuutta.
  • Hyväksy asiat, joita et voi muuttaa ja pyri muuttamaan ne, jotka voit.

Vältä ihmisiä, jotka vähättelevät sinun tavoitteitasi. Pienet ihmiset tekevät näin aina, mutta todella suuret ihmiset saavat sinut tuntemaan, että sinäkin voit olla mahtava.”-Mark Twain-

You have only one life, make it your masterpiece!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s