Fyysinen hyvinvointi, Henkinen hyvinvointi

Luonto ja metsä hoitavat terveyttä

Olen kirjoitellut luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta moneen kertaan ja siitä, kuinka liikun mieluiten luonnossa ja metsässä. Ehkä sinulla on sama kokemus?

Uppsalan yliopiston professori Terry Hartig (https://www.uu.se/en/about-uu/sustainable-development/terry-hartig/) osoittaa monissa tutkimuksissaan, kuinka luonnossa oleskelu purkaa fysiologista ja kognitiivista stressiä. Toisin sanoen se siis lievittää kuormittunutta oloamme. Liikunta lisää luovuutta ja hermostollisten kasvutekijöiden eritystä. Kun liikut luonnossa on vaikutus merkittävä.

Luonnon vihreys hoitaa terveyttämme. Luonto ei vaadi meiltä mitään.

Miksi luonto vaikuttaa terveyteemme?

Olet metsäläisten sukua. Homo-suku on ollut olemassa noin 2,5 miljoonaa vuotta. Tästä noin 6000 vuoden ajan on ollut kaupunkeja. MItä siis oli sitä ennen? 99,8% Homo-suvun taipaleesta olemme olleet metsäläisiä ja savannilaisia. Meihin on koodattu evoluutiossamme ns. biofilia eli elämänrakkaus (rakkaus luontoon). Kaupungin häly aiheuttaa ärsyketulvallaan taustastressiä. Tämä näkyy aivokuoren etuotsalohkon rakenteessa kaupungeissa kasvaneilla.

Mikrobikaverisi pitävät sinut terveenä. Möyri ja hypistele! Luonto kohentaa elimistön mikrobiomia eli pikkuisia mikrobikavereitamme, jotka pitävät meidät terveenä. Mikrobiomin köyhtymisellä on yhteys matala-asteiseen tulehdukseen, joka ylläpitää useita sairauksia.

Lataa akkusi. Psykologit ovat havainneet, että luonnossa liikkuessa aivomme ovat rennon valppaita. Tämä tila ei kuormita niitä vaan päinvastoin lataa akkujamme. Parikymmentä minuuttia riittää, mutta 45 minuutin jälkeen olo on seesteinen.

Keskity hetkeen. Luonnossa poluilla kulkiessamme olemme pakotettuja katsomaan mihin astumme ja näin keskitymme hetkeen.

Tehosta verenkiertoa. Kävellessä verenkierto tehostuu ja lopulta aivoillekin virtaa enemmän verta. Kävelykokoukset eivät ole siis aivan hölmö idea. Olemme luovempia liikkuessamme.

Vihreys saa sosiaalisemmaksi. Ihmisten sosiaalinen kanssakäyminen on 83 prosenttia runsaampaa vihreissä kuin harmaissa paikoissa, osoittavat chicagolaistutkijat. Yksinäisyys on Amerikan psykologiliiton mukaan tappavampaa kuin ylipaino.

Luonto on suuri. Siihen verrattuna me olemme pieniä. Tuntuu hyvältä laittaa itsensä erilaiseen mittakaavaan ja kokea itsensä pieneksi jonkun suuren edessä. Positiivinen psykologia kutsuu tätä transsendenssiksi. Transsendenttiset kokemukset vähentävät ahdistusta ja luovat läheisyyden tunnetta muihin ihmisiin.

You have only one life, make it your masterpiece!

Lataa ilmainen Saavuta tavoitteesi-työkirja

Liittymällä postituslistalleni, saat ilmaisen työkirjan sähköpositiisi. Tarkastathan myös, ettei viesti ole joutunut roskapostikansioon tai sosiaalisen median kansioon.
Listalla ollessasi saat muutaman kerran kuussa minulta postia: tekstejä, vinkkejä, tarjouksia. Voit milloin tahansa poistua listalta klikkaamalla sähköpostin alaosasta unsubscribe-linkkiä.

Processing…
Success! You're on the list.

2 vastausta artikkeliin “Luonto ja metsä hoitavat terveyttä”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s