Henkinen hyvinvointi, positiivinen psykologia

Missä sinun rajasi menevät? Miten sanoa ei?

Missä menevät sinun rajasi? Kuinka paljon joustat?

Suurin osa meistä on ns. vihreitä ihmistyyppejä (Idiootit ympärilläni, Erikson T. ). Haluamme miellyttää muita, välttelemme konflikteja, joustamme oman hyvinvointimme kustannuksella ja pelkäämme vastapuolen reaktiota, mikäli emme suostu tai mukaudu vastapuolen tahtoon. Tunnistan tätä itsessäni. Omien rajojen määrittely on joskus vaikeaa, varsinkin jos olet luonteeltasi miellyttämisenhaluinen ja erimielisyyksiä karttava. Rajojen asettaminen rauhallisella ja jämptillä tavalla on kuitenkin keskeistä, jottet anna kenenkään kävellä ylitsesi. Joskus kieltäytyminen on nimenomaan omien rajojen tunnistamista ja kunnioittamista.

Selvitä itsellesi asiat, jotka ovat itsellesi niin tärkeitä, että haluat ehdottomasti pitää niistä kiinni ja mitkä ovat sellaisia, mistä voit tarvittaessa joustaa.

Rajojen asettaminen vaatii itsetuntemusta. Sinun on mietittävä millainen ihminen olet, mitkä ovat arvosi ja mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Näin määrittelet mitä siedät, mitä otat vastaan ja keneltä. Joskus on hämmästyttävän vaikeaa sanoa ei. Ehkä sitä pelkää, mitä toinen ajattelee tai millaisen reaktion saa. Pelkona on, että sinusta ei enää pidetä. Tämä pelko tulee jo ”liskoaivoistamme”. On ollut tärkeää kuulua joukkoon, jotta on saanut suojaa.

Rajoja täytyy asettaa niin yksityiselämässä kuin työssäkin

Työssä rajat suojelevat sinua uupumiselta ja edesauttavat palautumistasi. Rajojen asettaminen tarkoittaa selkeyttä siitä, mikä on sinun vastuullasi ja mikä ei sekä rohkeutta sanoa se ääneen. Miten pitkälle venyt ylitöiden parissa? Joustavuutta täytyy olla, mutta ei loputtomasti. Rajansa asettaneen on helpompi irtautua työstä vapaa-ajalla. Työminä ja vapaa-ajanminä erottuvat selkeämmin toisistaan.

Rajoja täytyy asettaa myös ihmissuhteissa. Miten annat itseäsi kohdeltavan?

Miten sanoa ei?

Joskus täytyy siis selkeästi sanoa ei silläkin uhalla, että vastapuoli hämmästyy tai pahoittaa mielensä.

  1. Älä selittele: mitä enemmän selittelet, sitä vaikeampaa kieltäytymisestä tulee. Sano jämptisti ei . Älä sano kyllä, mutta…
  2. ”Palaan asiaan myöhemmin”: ota aikalisä ja mieti haluatko suostua vai kieltäytyä…
  3. Jos mahdollista, kieltäydy heti. Vetkuttelu vaikeuttaa kummankin elämää.
  4. Sanomalla välillä ei, opetat toisille, että pitää kysyä, et ole itsestäänselvyys.
  5. Ei:n sanominen on itsestään huolehtimista: jos aina sanoo toisille kyllä, on vaarana, että laiminlyö itseään. Tekee asioita, vaikka ei oikein jaksaisi tai huvittaisi. Liiaksi venymällä saattaa aiheuttaa itselleen katkeroitumista, uupumista ja ilottomuutta.
  6. Vastaa kysymyksellä: ”Teen mielelläni hommat x,y,z mutta en pysyt tekemään niitä normaalien töideni ohella. Miten haluat, että priorisoin näitä tehtäviä? Kuka tekee normaalit työni sillä aikaa, kun keskityn hommiin x,y ja z?”

Ei, niin pieni ja vaikea sana.

Lähteinä mm.

https://www.businessinsider.com/tips-for-saying-no-without-feeling-guilty-2015-11?utm_content=buffer94ae5&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer&IR=
http://mtvuutiset.fi/artikkeli/ahdistaako-kieltaytyminen-nain-opit-sanomaan-ei-
http://kohteliaasti/5598608#gs.yw4wk0 https://www.menaiset.fi/artikkeli/ihmiset-ja-ilmiot/tyo-ja-raha/yksi-sana-voi-pelastaa-uupumukselta-ja-tehda-tyosta-kivempaa
https://kotiliesi.fi/terveys/hyvinvointi/miksi-on-vaikea-sanoa-ei/
https://hidastaelamaa.fi/2013/06/naisen-sydan-terveet-rajat/#72836a40

Erikson, T. Idiootit ympärilläni. 2018.

Lataa ilmainen Saavuta tavoitteesi-työkirja!

Liittymällä postituslistalleni, saat ilmaisen työkirjan sähköpositiisi. Tarkastathan myös, ettei viesti ole joutunut roskapostikansioon tai sosiaalisen median kansioon.
Listalla ollessasi saat muutaman kerran kuussa minulta postia: tekstejä, vinkkejä, tarjouksia. Voit milloin tahansa poistua listalta klikkaamalla sähköpostin alaosasta unsubscribe-linkkiä.

Processing…
Success! You're on the list.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s