Fyysinen hyvinvointi

Treenit eri-ikäisenä

Kyllä se on myönnettävä. En ole enää samanlaisessa fyysisessä kunnossa kuin cheerleader-aikoina. Jaksan kyllä ja kuntoni on hyvä, mutta palautumiskyky on selvästi muuttunut. Kovasta treenistä palautuminen kestää kauemmin. Paljon kauemmin. Keho muuttuu. Treenien on syytä muuttua samalla.

20-vuotiaana suorituskyky on parhaimmillaan

Olipa kyse lihaskunnosta tai kestävyydestä, 20-vuotiaana olemme timanttia. Treenimäärä viikossa voi olla suuri ja treeneistä palautuu kohtuullisen nopeasti. Liikuntaa olisi hyvä harrastaa monipuolisesti, sillä nyt luodaan pohjaa myös seuraaville vuosikymmenille. Viikkoon siis ainakin 2-3 lihaskuntotreeniä, saman verran aerobista liikuntaa unohtamatta kehonhuoltoa.

30-vuotiaana huomiota lihaskuntoon

Lihaskestävyys alkaa heiketä jo nyt, joten siihen on kiinnitettävä huomiota. Työelämä ja runsas istuminen saattavat aiheuttaa ongelmia. Naisilla raskaus muuttaa kehoa. Perhe-elämä saattaa verottaa energiaa ja aikaa omasta liikkumisesta. Yritä silti löytää 2 lihaskuntotreeniaikaa viikkoosi. Treenata voit onneksi myös kotona. Kestävyysliikuntaa olisi hyvä harrastaa pari kertaa viikossa. Olisiko kestävyysliikunta vaikka lenkin muodossa sopivaa omaa aikaa?

40-vuotiaana paino alkaa nousta, jos ei tee mitään

Aineenvaihdunta hidastuu ja tämä näkyy kilojen kertymisenä. On pakko kiinnittää enemmän huomiota ruokavalioon ja liikkumiseen. Lihaskuntotreenin määrää kannattaa kasvattaa, sillä säännöllinen lihaskuntoharjoittelu auttaa myös painonhallinnassa. Kestävyysliikuntaa suositellaan edelleen pari kertaa viikossa jaksamista parantamaan. Ruuhkavuodet ovat kiihkeimillään. Pidä silti huolta itsestäsi! Jos et voi itse hyvin, et voi olla myöskään muille paras versio sinusta.

50-vuotiaana lihasten voimantuotto vähenee

Kiinnitä huomiota lihasten vahvistamiseen. Voit näin jarruttaa lihasten voimantuoton hupenemista tehokkaasti. Aineenvaihdunta hidastuu edelleen, ja ruokavalioon ja liikkumiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, ettei vatsanseudulle ala ilmaantua vararengasta. Keskivartalolle kertyvä viskeraalinen rasva on terveydellemme kaikista haitallisinta. Harrasta siis kestävyysliikuntaa 2-3 kertaa viikossa ja vahvista lihaksia pari kertaa viikossa.

60-vuotiaana pidetään elimistö liikkellä ja vahvistetaan alavartalon suuria lihaksia

Tasapainon ylläpitämiseksi ja nivelvaivojen ehkäisemiseksi on hyvä keskittyä vahvistamaan erityisesti alavartalon suuria lihaksia (reidet, pakarat). Lihaskuntoharjoittelua kannattaa sisällyttää viikkoonsa parin kerran verran. Kestävyysliikunnaksi voit valita nivelystävällisiä lajeja kuten uintia, vesijumppaa, vesijuoksua, kävelyä ja pyöräilyä.

70- ja 70+ – vuotiaana ylläpidetään toimintakykyä

Lihaskuntojumppa kannattaa pitää ohjelmassa ja jumppaa voi suorittaa helposti myös kotona. Ota avuksi kuminauha, kevyet käsipainot ja tuoli. Pääset näillä välineillä jo pitkälle. Kaikenlainen liike on hyvästä niin keholle kuin mielellekin. Jatka omia kestävyysliikuntaharrastuksia ja -muotoja mahdollisuuksien mukaan.

Jos tuntuu, että haluat valmentajan tukea liikkumiseen, painonhallintaan ja elinvoiman lisäämiseen, ota yhteyttä!

Lataa ilmainen Saavuta tavoitteesi-työkirja.

Sen avulla asetat ja saavutat vaikkapa liikuntaan liittyvät tavoitteesi ja lisäät hyvinvointiasi!

Liittymällä postituslistalleni, saat ilmaisen työkirjan sähköpositiisi. Tarkastathan myös, ettei viesti ole joutunut roskapostikansioon tai sosiaalisen median kansioon.
Listalla ollessasi saat muutaman kerran kuussa minulta postia: tekstejä, vinkkejä, tarjouksia. Voit milloin tahansa poistua listalta klikkaamalla sähköpostin alaosasta unsubscribe-linkkiä.

Processing…
Jee! Olet listalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s