Fyysinen hyvinvointi, Henkinen hyvinvointi, positiivinen psykologia, Ravitsemus

10 hyvinvointivinkkiä vuoden alkuun

1. Ulos säästä huolimatta

Ulkoile päivittäin jos mahdollista. Unohda säätilan tutkailu ja ota koiranomistajan asenne. Ulos mennään joka päivä! Jos mahdollista, ulkoile luonnossa. Saat näin luonnon tarjoamat terveyshyödyt. https://movedum.fi/2019/01/11/luonto-tekee-sinulle-hyvaa/ ja https://movedum.fi/2019/09/13/luonto-ja-metsa-hoitavat-terveytta/.

2. Kasvikset

Suositusten mukaan kasviksia tulisi saada päivässä noin puoli kiloa. Tämä on noin 5 nyrkillistäsi päivässä. Määrä on kohtuullisen suuri eikä hoidu pelkällä lounaan kyljessä olevalla salaatilla. Lisää kasviksia jokaiselle aterialle. Kasviksissa on paljon suojaravintoaineita mutta vähän energiaa. Helpota itseäsi ja valmistele kerralla suuret määrät kasviksia käyttövalmiiksi odottamaan. Vinkkejä kasvisten lisäämisestä löydät tästä linkistä: https://movedum.fi/2019/08/03/miten-lisata-kasviksia-ruokavalioon/

3. Juo tarpeeksi vettä

Kiinnitä huomiota veden saantiin. Vettä olisi hyvä saada noin 1,5-2l päivässä.

4. Kokeile mindfulnessia

Rauhoita mieltäsi harjoittamalla mindfulnessia. Mindfulness-harjoittelu tyynnyttää ajatuksiasi, rauhoittaa hermostoasi ja pikku hiljaa opettaa sinua havainnoimaan ajatuksiasi takertumatta niihin. Lisää tietoa löytyy täältä: https://movedum.fi/2019/09/02/hengittele-hengittele-kokeile-mindfulnessia/

5. Venyttele

Ota tavaksesi venytellä esimerkiksi tv:tä katsoessasi. Jos venyttelet illalla, rauhoitat elimistöäsi nukkumista varten. Aamulla venyttely saa aineenvaihdunnan kudoksissa tehostumaan. Itse olen ottanut tavaksi venytellä aamuisin sen ajan, minkä puuroni valmistuminen mikrossa kestää. Venyttelen myös yleensä aina jonkun aikaa jos katson tv:tä.

6. Ryhti kuntoon

Kiinnitä huomiota ryhtiin. Älylaitteiden käyttö ja näyttöpäätteellä olo saa niskan taipumaan eteenpäin, rintalihakset kiristämään sekä olkapäät kääntymään eteenpäin. Vedä siis lavat taakse, laske hartiat pois korvista, nosta pääsi suoraksi. Voit kuvitella, että päälaeltasi lähtee vaijeri, joka nostaa niskan suoraksi ja pään ryhdikkääseen asentoon. Tästä tulossa postaus vähän ajan päästä…

7. Älylaitteet pois käsistä ja näkyviltä klo 20 jälkeen

Älylaitteiden sininen valo häiritsee untasi, sillä se vaikeuttaa väsyttävän melatoniinin muodostumista aivoissa. Some tai sähköposti saattaa myös ”kuohuttaa” sinua henkisesti ja nostaa stressihormonitasoja. Stressihorminien huuhdellessa elimistöä ei nukahtaminen onnistu.

8. 15-30 minuuttia aikaisemmin nukkumaan

Suomalaiset nukkuvat liian vähän. Jos tunnet kuuluvasi tähän porukkaan, aikaista nukkumaanmenoasi hieman. Aluksi tämä voi tuntua vaikealta, mutta parempi jaksaminen päivällä ja helpompi herääminen aamulla palkitsee.

9. Listaa huolet tuntia ennen nukkumaanmenoa

Istu noin tunti ennen nukkumaanmenoa pöydän ääreen ja listaa mielessä pyörivät asiat, huolet, muistettavat jutut ja muut paperille. Näin ne odottavat sinua siinä eikä niitä tarvitse vatvoa ja pyörittää mielessä koko yötä.

10. Kolme hyvää asiaa-harjoitus iltarutiiniksi

Voit tehdä tämän harjoituksen kirjoittamalla tai vain pohtimalla mielessäsi asioita. Yritä löytää päivästäsi kolme hyvää asiaa, sellaista, joista olet kiitollinen tai jotka toivat sinulle hyvän olon. Näiden asioiden miettiminen auttaa sinua huomaamaan, miten paljon elämässäsi on hyviä asioita ja usko tai älä, tämä vaikuttaa myös unen laatuun 🙂

Anna-Maaria

You have only one life, make it your masterpiece!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s