Henkinen hyvinvointi, positiivinen psykologia

Mitä hyvinvointi sinulle tarkoittaa?

Itse ajattelin pitkään, että omalla kohdallani hyvinvointi on eniten fyysistä hyvinvointia. Nyt (iän karttuessa) fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin lisäksi mielessäni korostuu psyykkinen hyvinvointi. Ehkä psyykkistä osa-aluetta ei nuorempana edes ajatellut… elämä vaan tapahtui ja sitä meni virran mukana.

Koin jonkunlaisen ravistelun opiskellessani positiivista psykologiaa. Olin aina ollut melko skeptinenkin erilaisia mielenhallinta-mindfulness-meditaatiotekniikoita kohtaan. Opiskelu avasi silmäni ja uskaltauduin kokeilemaan harjoitteita. Se oli kummallista ja aluksi hyvin vaivaannuttavaa. Tein positiivisen psykologian opintoihin kuuluvan lopputyöni työkavereita koekaniineina käyttäen positiivisen psykologian klassisesta harjoitteesta kolme hyvää asiaa. Itseeni testasin päivittäistä mindfulness-harjoitetta kuukauden ajan. Niinhän siinä kävi, että nykyään mindfulness on luonteva osa päivääni. Yleensä teen harjoituksen aamulla ja käytän siihen calm-sovellusta.

Edelleen fyysinen ja sosiaalinen hyvinvointi ovat hurjan tärkeitä palikoita, totta kai. Nyt olen kuitenkin ymmärtänyt nimenomaan sen, että voimme vaikuttaa henkiseen hyvinvointiimme myös itse aivan kuten fyysiseenkin. Elämä ei ole vain jotakin, joka tapahtuu meille vaan me olemme itse aktiivisia toimijoita. Asetamme tavoitteita, pohdimme arvoja, vastaamme itse asenteestamme, asetamme rajoja. Keinoja on monia ja tuo mindfulness-harjoittelu tai kolme hyvää asiaa-interventio ovat vain esimerkkejä. Olen ymmärtänyt, että aivan kuten fyysistä hyvinvointia, myös henkistä hyvinvointia täytyy huoltaa ja treenata.

Hyvinvointi tarkoittaa meille eri asioita eri elämäntilanteissa. Mitä se sinulle nyt tällä hetkellä tarkoittaa?

Haluan antaa sinulle tehtävän, jonka avulla voit vähän kurkistaa mille osa-aluelle sinun kannattaisi nyt katseesi kääntää.


Piirrä kolmio.

  • Kirjoita kolmion sivuille tekstit: fyysinen hyvinvointi, psyykkinen hyvinvointi, sosiaalinen hyvinvointi.
  • Kirjoita näiden tekstien alle ja viereen asioita, jotka lisäävät hyvinvointiasi tällä osa-alueella ja merkitse niiden perään +.
  • Kirjoita myös hyvinvointiasi heikentäviä asioita tällä osa-alueella ja merkitse niiden perään -.
  • Tutki sitten kumpia tuli enemmän (+ vai -) ja mille osa-alueelle sinun täytyy erityisesti kohdistaa huomiosi, jotta voisit paremmin.

Kivaa päivää sinulle ja jätäthän kommentin halutessasi!

Anna

You have only one life, make it your masterpiece!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s