Henkinen hyvinvointi, positiivinen psykologia

Spotlight effect

Tiedätkö sen tunteen, kun olet jossain missä sinun täytyy esittäytyä. Odotat vuoroasi, kädet hikoavat. Pian sinun täytyy kertoa nimesi ja miksi olet tässä koulutuksessa tai kenen äiti tai isä olet. Mietit niin kovasti sitä, mitä sinä tulet sanomaan, ettet huomaa kuunnella muiden esittäytymisiä ollenkaan.

Käsi pystyyn, jos olet ollut joskus tällaisessa tilanteessa.

Minä olen. Tätä tilannetta ja tunnetta kutsutaan nimellä spotlight effect. Olet ikään kuin valokeilassa tai ainakin luulet olevasi.

Joskus kompuroit sanomisissasi. Mokaat ehkä jotenkin. Voi ei. Mitä kaikki ajattelevat nyt?

Tiedätkö mitä, muut eivät ehkä ajattele yhtään mitään. He ovat nimittäin niin jumittuneita omaan tulevaan vuoroonsa, etteivät he edes kuulleet mitä sinä sanoit tai nähneet mitä tapahtui.

Miten selvitä spotlight effectistä?

  1. Tunnista tilanne. Kerro itsellesi, että nytpäs onkin menossa mielenkiintoinen spotlight effect. Siksi tunnen näin. Tunteen nimeäminen ja järkeily auttavat.
  2. Mieti, miltä tämä tilanne (ehkä mokasit jotenkin) näyttää viiden vuoden kuluttua. Muistaako sitä kukaan silloin. Luultavasti ei.
  3. Vaihda rooleja, katso itseäsi ulkopuolelta.
  4. Ymmärrä, että monella muulla velloo mielessä samalla hetkellä juuri samat ajatukset…mitä muut minusta ajattelevat. He ovat niin keskittyneitä omaan itseensä, etteivät huomaa toisten suorituksia. Ei sinullakaan ole mitään käsitystä, mikä on edellä olevien ihmisten kotipaikka tai nimi vaikka he juuri sen kertoivatkin….

Totuus taitaa olla, että toiset ihmiset eivät kiinnitä meihin ja onnistumisiimme tai epäonnistumisiimme kovin paljon huomiota. Kaikki ovat kiireisiä pohtiessaan omia onnistumisiaan ja epäonnistumisiaan.

Anna-Maaria/Movedum

You have only one life, make it your masterpiece.

Löydät spotlight effectistä runsaasti tietoa netistä. Voit käyttää lähteenä vaikkapa näitä artikkeleita.

https://thedecisionlab.com/biases/spotlight-effect/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s