Fyysinen hyvinvointi, Henkinen hyvinvointi, Ravitsemus

Rautaista asiaa, raudanpuute ilman anemiaa

Olen ollut todella vetämätön viimeisten vuosien aikana. Syitä tähän oloon on monia mutta yksi niistä paljastui, kun tutkitutin ferritiini- eli varastoarauta-arvoni. Se oli olematon.

Rautaa on muuallakin kuin hemoglobiinissa

Tuttu raudan sijaintipaikka elimistössämme on punasolujen hemoglobiini, jossa raudan tehtävänä on osallistua hapen kuljetukseen. Elimistössämme on kuitenkin rautaa varastoituneena myös muualle. Tämä varastorauta tunnetaan nimellä ferritiini. Veren ferritiini on peräisin luuytimen, pernan ja maksan soluista ja sillä on suora määrällinen yhteys rautavarastojen määrään. Kun veren ferritiiniarvo on matala, ovat rautavarastotkin tyhjinä ja toisinpäin (synlab.fi). Näin ferritiiniarvoa tutkimalla voidaan siis tehdä päätelmiä varastoraudan määrästä.

Rauta osallistuu kaikkien solujemme aineenvaihduntareaktioihin

Se on mukana monessa ja tämän takia varastoraudan vähäisyys, ilman anemiaakin, aiheuttaa laajan kirjon eriasteisia oireita. Tutun hemoglobiinin ja lihasten hapenkuljettajan myoglobiinin lisäksi rautaa tarvitaan mm. energian eli ATP:n tuottoon soluissa, solujen lisääntymiseen, solujen korjausmekanismeihin ja immuunipuolustukseen. Raudanpuutteesta seuraa siis paljon oireita jo ennen kuin se näkyy hemoglobiinissa. (Taskuopas raudan puutteen hoidosta, Widenius Tom 2020).

Raudanpuutteen oireet ovat moninaiset

Oireita ovat mm. (Taskuopas raudan puute ilman anemiaa, raudanpuute.fi / Ilona Ritola, lukuisat tieteelliset artikkelit)

  • Aivot: muisti, aloitekyky, keskittyminen, mielialojen vaihtelu, alakuloisuus
  • Iho-oireet: kalpeus, kuiva iho, hiusten lähtö
  • Päänsärky
  • Lihasoireet: heikko palautuminen, lihasheikkous
  • Levottomat jalat
  • Limakalvo-oireet
  • Ruuansulatuskanavan oireet: palan tunne kurkussa, nielemisvaikeudet
  • Sydänoireet: sydämen tykytys, rytmihäiriöt

Paljon oireita ja monenlaisia. Tunnistan näistä monet itsestäni. Oireet ovat hiipineet pikkuhiljaa varkain ja vuosien saatossa. Niihin on ikään kuin tottunut. Ihminen tottuu jatkuvaan huonoon oloonkin jossain määrin. Koko viime vuoden olin tavattoman väsynyt. Kesällä aloin ihmetellä, etten enää hikoile liikkuessani ollenkaan. Vähitellen olen joutunut jättämään aerobisen liikunnan kokonaan pois. Aivot väsyvät, tuntuu sumealta. Olen etsinyt syitä vaikka mistä, ja syitä toki varmasti on monia mutta yhden selityksen näistä omista oireistani kyllä löysin ferritiiniarvoistani. Jos rautavarasto on ehtynyt ja elimistön rauta pääasiassa hemoglobiiniin sitoutuneena, ei rautaa riitä soluille aineenvaihduntareaktioihin. Ja jokainen solumme tarvitsee siis rautaa monessa toiminnossaan. Tunnistan myös ajan, jolloin näitä oireita ei ollut. Raudanpuute ilman anemiaa on kehittynyt minulla noin neljän vuoden aikana.

Rautatankkausta

Nyt on menossa rautatankkaus suun kautta. Tätä jatketaan monta kuukautta, jopa vuoden ajan. Pitkä matka siis edessä. Joka tapauksessa tuntuu hyvältä, että oireeni ovat saaneet selityksen.

Lisää raudasta ja raudanpuutteesta (anemialla tai ilman) voit lukea esim. lääkäri Ilona Ritolan sivulta http://www.raudanpuute.fi. Aiheesta on myös lukuisia tieteellisiä artikkeleita, joita voit etsiä vaikkapa google scholarin kautta hakusanoilla iron deficienfy.

Jätä kommentti, jos sinulla on vastaavanlaisia kokemuksia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s