Ravitsemus

Ruoka ja juoma käyttäytyvät elimistössä eri tavalla. Kalorit kannattaa ennemmin syödä kuin juoda.

Aika mielenkiintoista. Jos ajatellaan vaikkapa laihduttamista, on merkitystä sillä juodaanko kalorit vai syödäänkö ne.

Kylläisyyden tunne tulee kahdesta asiasta. Toinen on vatsalaukun venyminen ja toinen ravintoaineiden aiheuttama aineenvaihdunnan muutos ohutsuolessa.

Kun syöt ruokaa, pureskelet sen, nielaiset ja ruoka siirtyy mahalaukkuun. Siellä sitä sitten vellotaan parin tunnin ajan. Tämän jälkeen maha annostelee ruuan ohutsuolen alkuosaan, josta suurin osa ruuan ravintoaineista imeytyy. Kun syöt, vatsalaukku venyy. Mahalaukun seinämät reagoivat tähän venytykseen ja saat aivoihisi signaaleja: ”tuntuu kylläiseltä”. Ohutsuoleen saapuessaan ruoka saa aikaan aineenvahdunnan muutoksia mm. hormonitasolla. Tämä on toinen kylläisyyssignaali. On hyvä, että ruuassa on proteiineja, rasvoja ja sopivia hiilihydraatteja. Näin signaalit ovat sopivia.

Juoma ei käyttäydykään tällä samalla tavalla. Kun juot, solahtaa juoma mahalaukkuun mutta jatkaakin vikkelästi matkaansa ohutsuoleen. Kylläisyysvaikutus mahalaukun venymisestä jää saamatta. Saatat siis juoda vielä toisenkin lasillisen. Ohutsuolesta juoman energia imeytyy elimistöön. Juomassa ei välttämättä ollut tasapainoisesti ravintoaineita, joten hormonisignaali vaikutus ei ole sama kuin ateriassa.

Ajattelepa, että juot tuoremehua. Olet aina ajatellut, että se on terveellistä ja vastaa ikään kuin hedelmien syömistä mutta vähemmän sotkuisessa muodossa. Vitamiineja siinä onkin, energiaa myös. Energiaa on itse asiassa yhtä paljon kuin sokerisessa virvoitusjuomassa. Kääk. Tuoremehu hulahtaa ohutsuoleen. Kylläisyyttä ei tullut, sillä mahalaukku ei venynyt. Sokerit kyllä imeytyvät ohutsuolen alkuosasta ja saat siis energiaa. Vähän niin kuin turhaa energiaa vai mitä…

Minusta tämä on mielenkiintoista.

Varsinkin painontarkkailijan kannattaa syödä kalorit, ei juoda.

Vai mitä mieltä sinä olet?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s