Henkinen hyvinvointi, positiivinen psykologia

Mikä sinulle on elämässä tärkeää? Mitä ovat arvosi?

Arvot ovat uskomuksia ja käsityksiä arvokkaista, hyvinä ja tärkeinä pidetyistä asioista ja keskeinen osa minäkuvaa. Arvot suuntaavat sinua kohti omannäköistä elämää. Ne ovat ikään kuin kompassi, joka kertoo, mikä on sinulle tärkeää. Toimimalla arvojesi mukaisesti lisäät itsekunnioitustasi ja itsearvostustasi, vahvistat voimavarojasi ja suojaat itseäsi vastoinkäymisissä.  Jos toimit arvojasi vastaan, koet syyllisyyttä ja ristiriitaa. 

Photo by Valentin Antonucci on Pexels.com

Arvot toimivat sinulle suuntaviittoina siitä, mitä kohti olet elämässäsi matkalla.

Arvot ovat laajoja pitkän aikavälin kompassisuuntia. Arvojen määritteleminen ei ole helppoa ja joudut ehkä tekemään selkiyttävää ajattelua useampaankin kertaan. Arvot myös muuttuvat elämän aikana elämäntilanteiden mukaan. Minä huomaan omassa elämässäni arvojeni muuttuneen? Toisaalta voi olla myös niin, etten ole osannut tai uskaltanut tunnustaa tiettyjä arvoja ennen kuin nyt keski-ikäisenä.

Arvojen tunnistaminen ja kuunteleminen auttaa voimaan hyvin. Jos arvosi on esimerkiksi terveys, mutta jatkuvasti laiminlyöt terveyteesi keskittymisen kiireen varjolla, et voi hyvin. Tai jos arvosi on perhe, mutta työ vie niin paljon voimaa ja aikaa, ettet ehdi olla perheellesi läsnä, et voi hyvin. Jos arvosi on rauhallisuus ja seesteisyys, on vaikea olla jatkuvassa hälyssä ja kiireessä.

Mitä sinun tärkeimmät arvosi ovat?

Voit lähteä pohtimaan arvojasi näiden apukysymysten avulla: Mihin käytät aikaasi? Miten kasvatat lapsiasi? Mihin uskot? Millaisia perinteitä viet eteenpäin? Mitä ilman et voisi olla?

Vie arvosi käytäntöön, tee hyvää sinulle

Arvojen kirkastamisen jälkeen osaat käyttää enemmän aikaa sellaisiin asioihin, joista sinulle on hyviä seurauksia. Ei tarvitse sitten myöhemmin huomata, ettet ole tehnyt asioita, joita olisit halunnut tai jotka olivat itselle tärkeitä. Arvojen kirkastamisen seurauksena saatat ehkä ymmärtää, mihin sinun tulisi aikaasi käyttää tai millaisia muutoksia sinun on tehtävä voidaksesi hyvin.

Arvot tulevat konkreettiseksi toiminnassa. Toimiminen omia arvoja vastaan on raskasta ja kuormittavaa. Jos omat arvot ovat tiedostamattomia, on niitä hankala toteuttaa ja toiminta saattaa olla arvojen kanssa ristiriitaista ja aiheuttaa selittämätöntä pahaa oloa. Arvojen pohdinta voi siis lisätä hyvinvointia ja kirkastaa elämän suuntaa.

Kun tunnistat tarpeitasi ja arvojasi, voit tehdä hyvää oloa tukevia muutoksia arjessasi.

Tee itsellesi hyvää! Tänäänkin.

Ystävällisesti

Anna-Maaria/ hyvinvointivalmentaja, Movedum

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s